Skip to main content
Peter Lundstedt framför virkestrave i torkprocessen på JGA

Möt Peter – Strategen bakom en effektiv torkprocess

Peter är processoperatören med många bollar i luften. Det strategiska tänket från schack och bridge är något han har nytta av även i det dagliga arbetet som operatör för torkprocessen på JGA.

När stormen Gudrun slog till ökade behovet av medarbetare inom sågverksindustrin. Peter Lundstedt valde då att byta bana efter 20 år i livsmedelsbranschen, och sommaren 2005 körde han till sågen i Linneryd för första gången. Ett byte han inte har ångrat.

Från hyveln till torkarna

Peter inledde sin bana som sågverksoperatör i hyveln och bytte 2011 till rollen som operatör för torkarna. Då gick en stor del av hans arbetstid åt till att tömma torkarna och agera på larm. Idag är hans tjänst bredare; han ser till att torkprocessen flyter på, att panna och torkar fungerar som de ska och att produkterna som kommer ut håller en jämn och god kvalitet.

”Tjänsten är jätterolig, och spannet av arbetsuppgifter är stort. Det ställer stora krav, men gör samtidigt arbetet omväxlande”, säger Peter.

Planering och problemlösning nyckeln

För att torkprocessen ska flyta på så effektivt som möjligt läggs en stor del av arbetstiden på planering. Och att strukturera, planera och få till effektiva rutiner är något Peter är bra på – både på jobbet och på hemmaplan.

När han inte sköter torkarna på jobbet så ägnar han sig gärna åt matlagning, ett intresse han har kvar sedan tiden i livsmedelsbranschen. Han har också tagit upp sitt tidigare intresse med akvarium. Kanske spelas det även lite klassisk musik under ett parti brädspel? Peter ägnar sig nämligen gärna åt både schack och bridge.

Att förutse nästa drag är något som Peter har nytta av även i sin tjänst. Genom att försöka förutse vad som kommer hända härnäst så går det att förebygga eventuella problem i torkprocessen.

Peter framför torkkontoret på JGA
Det strategiska tänket har Peter nytta av även i tjänsten som processoperatör.

Viktig roll i kvalitetsarbetet

Alla träprodukter som lämnar sågen passerar torkarna, och torkprocessen är därför starkt bidragande till kvaliteten på virket. Peter och hans kollegor kontrollerar noggrant fuktkvoten och ser till att virket håller sig inom givna toleranser.

Totalt är det fyra vandringstorkar, elva kammartorkar och en TC-tork som övervakas. Mycket av arbetet är datoriserat, och den nya tekniken ger både effektivare processer, mer information och mer korrekt data. Mycket av tiden läggs därför på övervakning av systemen. Samtidigt ger tjänsten möjlighet att även vara med i det praktiska underhållet av utrustningen, något som Peter uppskattar.

En arbetsplats med framtidstro

Peter ser JGA som en bra arbetsplats där både han själv och andra trivs. Han upplever att det finns en stor framtidstro inom bolaget, att det satsas och investeras för att möta marknadens önskemål.

Han är också positiv till att fler kvinnor söker sig till sågverksindustrin, och hoppas att branschen framåt kommer locka en större bredd av arbetskraft. Att hitta en balans är det bästa anser han.

Det är mycket som har hänt sedan Peter började på sågen 2005. Och med den stora variationen i tjänsten finns det alltid något att göra. ”Jag har inga problem att fylla mina dagar”, avslutar han.

Processoperatör är en av alla våra tjänster inom JGA-koncernen. Här är möjligheterna många och alla behövs. Vill du veta mer om hur det är att jobba på JGA?

Läs mer på vår karriärsida! ->

© Copyright JGA | Integritetspolicy | Visselblåsare