Skip to main content
Virkesinköpare Filip vid skrivbordet med en skogsbruksplan

Möt Filip – Virkesinköparen som gillar utmaningar

Filip är virkesinköparen som drivs av utmaningar och som gillar den stora variationen i sin tjänst. ”Många tror att jag enbart är ute i fält, men som virkesinköpare är du lite av en spindel i nätet”, säger Filip.

Att Filip Eskilsson skulle gå i sin pappas fotspår och arbeta med skog var inte alls självklart. På gymnasiet gick han Barn- och fritidsprogrammet med drömmen om att bli lärare. Men efter att ha arbetat extra på ett skogsvårdsföretag och som manuellhuggare på Skogssällskapet sökte sig Filip till Skogsmästarskolan – och på den vägen är det.

Ett varierande landskap

Bakgrunden inom skog gav Filip en bra utgångspunkt med mycket kontakter och praktisk erfarenhet. En tacksam bakgrund att ha med sig in i inköparrollen. Nu går Filip in på sitt åttonde år som virkesinköpare på företaget som idag är JGA Skog. Han ansvarar för södra och västra Skåne, ett stort geografiskt område med många mindre och medelstora skogsfastigheter.

Området präglas av olika sorters landskap med mycket åker och lermark – omständigheter som både innebär utmaningar för skogsskötsel men som Filip också ser som extra roligt. Han uppskattar också den sociala delen i sitt jobb.

”Som inköpare har du kontakt med mycket olika människor, och du måste kunna möta alla. Olika markägare har olika önskemål och behov, och det gäller att utgå därifrån”, säger Filip. Det stora geografiska området gör att han spenderar mycket tid i bil, men då han har mycket kommunikation både med markägare och andra passar det ypperligt.

Spindeln i nätet

Det är lätt att tro att merparten av en virkesinköpares tid spenderas ute hos markägare. Och visst blir det mycket tid i fält, men en stor del av arbetstiden spenderas också bakom skrivbordet. Något som enligt Filip förvånar många.

Som virkesinköpare är du lite av en spindel i nätet, och koordinerar och kommunicerar med både markägare, entreprenörer och andra aktörer. Eventuella problem som uppstår ska lösas, önskemål tillgodoses, kontakt ska hållas med myndigheter, åtgärder ska planeras in med hänsyn till väder och vind och så vidare… Det är mycket att tänka på för att det ska bli så bra som möjligt för markägaren och ingen dag är den andra lik.

Filip inspekterar skogsåtgärd hos skogsägare
Ungefär hälften av arbetstiden spenderar Filip i fält hos markägare.

Korta beslutsvägar

Att jobba som virkesinköpare är ett självständigt jobb där du till stor del styr din egen tid. Samtidigt är kontakten med kollegorna viktig, och Filip kommer gärna in på kontoret. Det är en god sammanhållning och det märks tydligt att det är ett familjeägt företag.

”De korta beslutsvägarna gör att alla är delaktiga och kan vara med och påverka. Det är många som har varit här länge, och många som börjar väljer att stanna kvar”, säger Filip.

Virkesinköpare är en av alla våra tjänster inom JGA-koncernen. Här är möjligheterna många och alla behövs. Vill du veta mer om hur det är att jobba på JGA?

Läs mer på vår karriärsida ->

© Copyright JGA | Integritetspolicy | Visselblåsare