Ett sågverk med tradition

Meny

Tobias, truckförare på JGA

Röd och vit truck på JGA.

 

Tobias Sandell, truckförare på JGA i Linneryd, har jobbat hos oss sedan 2002. Sedan han började jobba här har han varit en flitig person som aldrig varit rädd för nya utmaningar. Under sina år på JGA har han jobbat med allt ifrån att stå justerverket, för att sedan gå vidare till bandsågen i hyvleriet och för att idag vara en av våra truckförare. Häng med i intervjun nedan och lär känna Tobias!


Hej Tobias, kan du berätta lite kort om dig själv?

Mitt namn är Tobias Sandell, jag är 37 år gammal och bor tillsammans med min fru och mina två barn i Linneryd.

 

Hur länge har du jobbat på JGA & vad är din huvudsakliga roll där?

Jag har jobbat på JGA sedan 2002. Jag började i sågen och var där i cirka ett och ett halvt år, sedan kom jag in till justerverket. Efter ett par år började jag jobba kvällsskift fram tills att vi fick barn. Jag gick då in till hyvleriet och körde bandsågen ett tag. Till slut behövdes det personal på truckavdelningen, då jag hoppade självklart in där med och kombinerade det här med sågen. Det där har jag hållit på med nu i cirka nio år.

Med andra ord har jag testat på flera olika saker och haft flera olika roller på en och samma arbetsplats!

 

Vad är det roligaste med att arbeta som truckförare?

Det roligaste är ju helt klart variationen på arbetet jag gör, visst är det enformigt för den som ser på, men vi har 14 torkar som jag ska köra in det här virket till vilket kräver mycket planering.

Det var jobbigt kanske en månad när jag började, men idag när det kommer in en ny så skrattar jag bara för de upplever det jag upplevde för 8-9 år sedan. Jag har fått in en rutin i det hela och känner att det passar mig väldigt bra. Trucken är definitivt en anledning till att jag tycker att det är kul att vakna upp till jobbet. Kollegorna är dessutom riktigt härliga vilket är ett stort plus i kanten, det gör såklart allt mycket roligare.

 

Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig?

Jag börjar med att hämta och starta upp min truck som jag sedan kör upp till sågverket där jag tar hand om virket som har sågats fram under dagen. Därefter försöker jag hålla torkarna fulla med virke. Längden och dimensionen på virket är det jag först tittar på för att sedan avgöra vart de ska köras. Jag kör korta paket åt ena hållet och långa paket åt andra hållet mellan 14 torkar. Min arbetsdag slutar oftast vid klockan 15:00, då en kollega tar över mitt skift efter att jag gått igenom vad jag har gjort under dagen och vad han ska fortsätta med.  

 

Röd och vit truck lyfter trävirke.

 

Hur kommer det sig att du började jobba på JGA?

Pappa jobbade här i ett antal år och arbetsplatsen ligger nära vårt hus vilket gjorde att det kändes naturligt att börja jobba här. Under perioden då jag studerade skogsbruk på Ryssbygymnasiet fick jag dessutom en chans att jobba som brandvakt här på JGA och efter en period blev jag erbjuden jobb hos dem.

 

Vad gör du helst när du inte jobbar?

Jag är intresserad av jakt och fotboll. Under sommaren är det mycket fotboll då jag både tränar och är aktiv i ungdomsklubben FK Älmeboda i Linneryd. Jag är även målvaktstränare för A-laget och ungdomslagen. Min son spelar i den här klubben och min dotter spelar i Tingsryd. Att hjälpa till under träningarna gör jag därför med glädje. Under hösten är jakt mitt största intresse då jag spenderar ett par timmar ute i skogen med mina två hundar.

 

Vilka utmaningar för JGA ser du i framtiden?

Den största utmaningen jag ser är att hålla den här goda policyn med bra kvalité som JGA har idag och har haft i flera år. Att det fortsätter vara det privatägda lilla sågverket som drivits i 90 år, bara det är imponerande. Jag är inte orolig för JGA’s framtid, de är alltid i framkant och håller bra fokus. Dem vågar utmana sina maskiner, de bygger om och ser till att vi som jobbar här ska få det så bra som möjligt.

Bolaget har utvecklats mycket genom åren, bland annat teknologin i justerverken och datorer i truckarna. De försöker verkligen ligga i framkant, delägarna åker iväg på flera evenemang för att se vad som är nytt och för att börja planera inför nästkommande år.

 

Vad är positivt med JGA som arbetsplats & arbetsgivare?

Jag har varit här i 18 år, om jag inte trivdes hade jag inte stannat kvar. Vi har dessutom ökat mycket i produktionen, där yngre kommer in med enorm energi, mycket idéer och är villiga att gå på nya utmaningar. Med andra ord är JGA duktiga på att rekrytera rätt personal.

 

Tre ord som beskriver dig som person?

Glad, positiv och pratglad!

 

Tack Tobias för den här medarbetarintervjun!