Ett sågverk med tradition

Meny

Möt Jonas Sandborg, marknads- och försäljningsansvarig av trävaror på JGA.

Idag ska vi få träffa Jonas Sandborg, marknads- och försäljningsansvarig av trävaror på JGA. Han kommer bland annat att berätta om sin historia på JGA, hur en vanlig arbetsdag ser ut för honom samt om utmaningarna framåt för branschen. Häng med!


Hej Jonas, berätta lite kort om dig själv!

Mitt namn är Jonas Sandborg och jag bor i Karlshamn i Blekinge med min fru. Efter gymnasiet bar det av till västkusten och Halmstad där jag pluggade vidare på högskola till utvecklingsingenjör. Efter mina studier så arbetade jag ett antal år inom plastindustrin innan jag hamnade här i Småland. 

 

Hur länge har du jobbat på JGA & vad är din huvudsakliga roll där?

Jag började först i koncernen för 14 år sedan, då som VD på vårt dotterbolag JGA Emballage. Sen kom jag hit till Linneryds sågverk för cirka 11 år sedan och har varit här sedan dess. Min roll är ansvar för marknad och försäljning av trävaror. 

 

Vad är tjusningen med ditt yrke?

Jobbar man med försäljning eller marknad så har man mycket kontakt med människor både internt och externt. Här så har relationsskapande en central roll och det är det som är en del av tjusningen. 
Efter att ha jobbat i plastindustrin är det även otroligt lyckosamt att få komma och arbeta med en produkt som man både tror och brinner för, nu och för framtiden. 

 

Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig?

En vanlig arbetsdag innefattar mycket kontakt av olika slag Det är kontakt med olika typer av aktörer det är kunder, agenter och samarbetspartners. 
Förhandlingar och diskussioner kring avtal, volymer och priser är en stor del av det jag gör. Man kan se det som ett spel eller pussel som jag tycker är väldigt spännande, att få ihop de olika delarna för att alla blir nöjda. 
Sen så internt i rollen som säljare så har man mycket kontakt med produktionen, planeringen och även utlastningen. Vi måste se vad vi har att sälja och skapa oss en bra helhetsbild.


Jag tycker att det är rätt blandat, vi levererar till många olika kundgrupper och alla har sitt fokus och sina argument vilket gör det rätt så omväxlande. Sen är det så att trä är ett levande material, man vet inte exakt alltid vad du kommer få fram ut från produktionen. Det hänger mycket på vad man får tag på för råvaror, det är många olika bitar. Ett pussel som man ska få ihop som är väldigt spännande. 

 

Vilka utmaningar för JGA ser du i framtiden?

Först är det det extrema läget som vi befinner oss i just nu. Vi har en fullständigt omättlig marknad för sågade trävaror. Vi hinner inte med i det här läget utan vi gör det vi kan för att förse våra kunder med varor. Sen vet vi att den här efterfrågans kurvan inte kommer att vara för evigt. En utmaning är att kunna hantera läget även efter en högkonjunktur. 
Sen om man tittar på längre sikt så finns det utmaningar inte bara för JGA, men för hela branschen. Vi måste säkra tillgången på råvaran. Det är många som rycker och drar i skogsråvaran nu, allt ifrån till att man inte ska avverka någon skog alls och att den ska vara för rekreation. Till att man ska göra allt ifrån kläder, biobränsle och inte minst papper. Allt av samma råvara.

 

Vad gör JGA unik, som arbetsplats och arbetsgivare, enligt dig?

Vi är ett väl fungerande familjeföretag! Jag känner att man har kvar känslan av det lilla företaget, samtidigt som vi absolut inte är ett litet företag. Idag så vi sysselsätter cirka 130 personer och omsätter snart 900 miljoner kronor. 
Men dem siffrorna känns inte direkt i vardagen. Vi är en liten grupp här och i princip alla beslut fattas i Linneryd. Det känns unikt, den familjekänslan. Många andra större företag ingår ofta i koncerner där man rapporterar till andra bolag, det är inte så här. Här sitter alla på plats, så man kan knacka dörr eller stövla in till kollegan eftersom att man har den här nära miljön.

 

Vad gör du helst när du inte jobbar?

Jag värderar närheten till hav och skärgård, vilket är ett skäl till att jag trivs i karlshamn med våran skärgård. Jag försöker spendera så mycket av min tid i naturen i allmänhet, men framförallt skärgården. Det blir många båtturer när vädret tillåter och vi har en liten sommarstuga mitt ute i skärgården där båt är ett måste för att ta sig till den. Annars så uppskattar jag att umgås med goda vänner och så har jag även haft ett genuint motorintresse sen jag var liten. Allt som rör sig och låter, oavsett om det är bil, båt, motorcykel fångar mitt intresse.

 

Tre ord som beskriver dig som person?

Positiv, pragmatisk och driven.

 

Härligt Jonas, tack så mycket för att du ville dela med dig av detta!