Ett sågverk med tradition

Meny

Har du koll på allemansrätten?

Närbild på fiskespö med en sjö och skog som bakgrund.

I Sverige har vi i och med allemansrätten fantastiska möjligheter att röra oss i skog och mark och njuta av den fina naturen. När vi gör det har vi dock ansvar för att ta hänsyn till både natur och djurliv. Huvudregeln är ”inte störa – inte förstöra”. 

Här är några punkter som kan vara bra att ha i åtanke om du rör dig mycket i naturen i sommar.

- Det är viktigt att inte skada gröda, skogsplanteringar eller annan känslig mark. Rör dig i utkanten av sådana områden.

- Ha koll på underlaget om du rider eller cyklar i skogen. Du får inte orsaka markskador. Är det väldigt blött i marken – håll dig till grusvägar eller väl nedtrampade stigar. 

- Många djur går på bete under sommaren. Om du måste har du rätt att passera genom inhägnaden om du stänger ordentligt efter dig och inte stör djuren. Vi rekommenderar dock att du går runt hagen istället för att vara på den säkra sidan.

- Ta alltid med dig allt skräp hem igen!

- Var mycket försiktig med grill och eld, särskilt nu när det är så torrt. Ha alltid vatten nära till hands för att kunna släcka och kom ihåg att det råder eldningsförbud på de flesta platser just nu! Du får heller inte elda på eller i direkt närhet till berghällar då de kan spricka. 

- Hundar ska hållas kopplade eller gå lösa max någon meter ifrån dig om ni rör er i skogen mellan 1 mars och 20 augusti.

- Du får plocka blommor, bär, svamp så länge det inte är fridlysta arter eller skadar marken. Grenar och ris är också okej att plocka så länge det ligger på marken. Tänk på att plockning av granskott inte ingår i allemansrätten. 

- Jakt och fiske ingår inte i allemansrätten! Du får dock fiska fritt med spö och vissa andra handredskap längs kusterna och i våra fem största sjöar: Vänern, Vättern, Mälaren, Hjälmaren och Storsjön. För fiske i andra vatten krävs fiskekort eller markägarens tillstånd. Tänk på att inte lämna lina och krokar i naturen då det kan skada djuren i närheten. 

- Lämna djur och bon samt ägg i fred. Ser du en ensam djurunge är den med stor sannolikhet inte övergiven utan föräldrarna finns i närheten. 

- Tänk på att särskilda regler gäller i naturreservat och nationalparker. Information finns ofta vid entréer till sådana områden.

Ha en härlig sommar och njut av vår svenska natur!