Ett sågverk med tradition

Meny

40 år som JGA-anställd

Jan-Åke Pettersson 40 år som JGA-anställd

När Jan-Åke Pettersson var 14 år började han sin karriär på JGA som allt-i-allo. En karriär som kom att vara ett helt arbetsliv! Här berättar Jan-Åke hur sågverksamheten har utvecklats genom åren och hur hans karriär på företaget har sett ut.

Hur inleddes din långa karriär hos JGA? 

Jag började jobba som allt-i-allo på kontoret redan som 14-åring och jobbade lite på skolloven under några år. 1972 anställdes jag på heltid och jobbade i brädgården med att mäta och stämpla virke. Fram till ungefär -79 jobbade jag på de flesta stationer på verket, jag jobbade kvällsskift i sågen och var i både hyvleriet och justeringen. Det var lärorikt att få se hela processen från att timret kom in till det färdighyvlade virket. 

Hur var det att jobba på sågverk för 40 år sedan? 

Förr i tiden var det en sågbänk som sköttes av 2 personer. Några år senare var det ca 15-20 personer i sågen och lite fler maskiner. Då sågade vi kanske ca 40 000 kubikmeter om året. På den tiden avverkades det med motorsåg på hösten/vintern och timret kom till sågen framåt våren.

Nu tar det knappt en månad från att skogen avverkas till det är sågat och klart! Sågvolymen har verkligen ökat och är uppe i ca 200 000 kubikmeter/år. Nästan allt har automatiserats och med moderna maskiner krävs det en mindre personalstyrka. Det har gått från lågteknologiskt kroppsarbete till högteknologiskt övervakningsarbete kan man kanske säga!

Även din karriär inom företaget utvecklades, berätta mer om det?

Jag hade varit ganska många år på företaget, lärt mig hela processen ute i sågverket och fått gå lite kurser när försäljaren slutade. Då fick jag chansen att testa på jobbet som säljare och det passade tydligen mig, för där blev jag ju kvar! Det var roligt att träffa folk och göra affärer-på 80-90 –talet åkte jag runt och träffade många kunder och diskuterade priser med var och en. Idag tillhör de flesta virkeskunder större koncerner. Priser och volymer görs då upp med en inköpsansvarig för koncernen som regel.

Idag exporteras en majoritet av virket och exportprocessen har också utvecklats mycket. Förr fick vi vända oss till en svensk agent som sedan hade kontakt med en utländsk agent, som i sin tur hade kontakt med kunden. Idag har vi mer direktkontakt med köparna.

Hur påverkade stormen Gudrun er verksamhet enligt dig?

Det var tur att det kom en högkonjunktur därefter och byggnationen ökade för helt plötsligt hade vi väldigt mycket råvara att ta hand om. Vi ökade vår produktion med ca 60 000 kubikmeter/år! Men det är klart att virket inte mår bra av att ligga för länge så det blev lite pressat att producera och sälja så mycket som möjligt medan det fortfarande var okej kvalitet. 

Efter 40 år på JGA gick du alltså i pension i början av 2017 – hur känns det?

När jag väl hade tagit beslutet kändes det skönt, men visst saknar jag mina kollegor emellanåt och att få känna mig nyttig på det viset som jag gjorde på jobbet. Men det finns att göra hemma på gården så jag har fullt upp även som pensionär! Den största skillnaden är att telefonen inte ringer stup i kvarten!